donderdag 19 april 2012

Aparte aanvullende afspraken en regels?

Moeten er aparte aanvullende afspraken en regels komen op school voor gebruik sociale media? Moet daarin verschil gemaakt worden tussen het klaslokaal en de schoolmediathecarissen.

Op de ene school mag alles, Hyves, YouTube etc. Op de andere mag alleen met sociale media gewerkt worden gekoppeld aan de les. Een derde school daar mogen leerlingen nergens op tenzij ze het nodig hebben voor opdrachten. Dan heb je de naam van de leerling en weet je waar naar hij/zij mee bezig is.
Het is heel moeilijk om strikte scheiding aan te brengen tussen het wel of niet gebruiken van bepaalde media. Hangt sterk af van de faciliteiten die je moet bieden. Mediatheek moet een plek kunnen zijn waar leerlingen rustig kunnen werken. Zit een leerling alleen op YouTube en hindert ie daarmee een leerling die echt iets moet doen voor de les, dan moet hij of zij zich aanpassen aan degene die voor de les iets moet.
Maar heb je 60 leerlingen in een zelfstudieuur dan zijn strikte regels nodig anders kun je onvoldoende overzicht houden.
Als gebruik media in de les of lesgerelateerd nodig is dan hebben ze er geen problemen mee.
Zinvol gebruiken voor de les is belangrijk.
Je kunt onderwijs en sociale media niet scheiden. Het is onderdeel van het dagelijks leven van leerlingen. Daar moet je als school in mee gaan. Maar leer ze er bewust mee om te gaan. Geef lessen mediawijsheid en informatievaardigheden.

Ronde 2, tafel D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten